post

Популярният шведски хореограф Фредрик „Бенке” Ридман изпълни деликатен дует с IRB 6620, 900-килограмов робот, на премиерата на революционна нова творба в Стокхолм. Изпълнението е мощно отражение на променящата се роля на технологиите, автоматизацията и изкуствения интелект в обществото, както и напредналите сътруднически взаимодействия, които днес вече са възможни между хората и роботите. Премиерата, която изправи на крака публиката, бе похвалена от критиците, пише economynews.

Роботът, с който Бенке танцува, най-често се използва в условия на тежко производство, например в автомобилни заводи, където той извършва точково заваряване и сложни монтажни задачи в тясно сътрудничество със служители на завода. Той е един от най-големите, най-силни и най-тежки индустриални роботи.

Коментирайки изпълнението на партньора си в това представление, Бенке сподели: „Много е прецизен, разбира се, а това е идеалният партньор. Винаги е безпогрешно точен по отношение на темпото.” Ерик Хелстрьом, един от инженерите, работили по представлението, сподели: „Да реализираме безпроблемна връзка с музиката беше трудно, но чрез съвместната ни работа с Бенке постигнахме невероятни неща. Забележително е как IRB 6620 вече изглежда истински усеща музиката и танцьора до себе си.” Изпълненията на новата творба на Бенке продължават до 30-ти ноември в Kulturhuset Stadsteatern в Стокхолм – един от най-големите и прославени културни центрове в Северна Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *