post

Японската автомобилна компания Хонда мотър (Honda Motor) ще вложи 2,75 милиарда долара в проект за развитието на технология за безпилотно управление на автомобили и тяхното производство заедно с Круиз (Cruise), подразделението на Дженеръл мотърс (General Motors), се посочва в комюнике на компанията, цитирано от информационните агенции.

Хонда ще инвестира 2 милиарда долара в общия проект за 12 години и ще има дялово участие в Круиз за 750 милиона долара.

По-рано японската телекомуникационна компания СофтБанк (SoftBank) също инвестира 2,25 милиарда долара в Круиз. Така подразделението на Дженеръл мотърс се оценява на 14,6 милиарда долара.

“Това е логичният следващ етап в отношенията между Дженеръл мотърс и Хонда, който включва сътрудничеството ни при електрическите автомобили и тясната ни интеграция с Круиз”, потвърди главната изпълнителна директорка на Дженеръл мотърс Мери Бара, цитирана от Франс прес.

“Заедно можем да дадем на Круиз най-добрия дизайн в света, експертен опит в инженерството и производството, както и световно измерение, за да го превърнем в лидер в технологията на безпилотните автомобили”, добави тя.

“Хонда избра да работи с Круиз и Дженеръл мотърс заради лидерската им позиция в технологията на безпилотните и електрически превозни средства, както и заради общата ни визия за един свят с нулеви вредни емисии и без произшествия”, обясни вицепрезидентът на японския автомобилостроител Сейджи Кураиши.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *