post

Учени планират да свържат роботи и растения в нов вид жива технология, която според своите създатели би могла да строи сгради. Това ще стане в рамките на нов проект, финансиран от Европейския съюз, съобщава Horizon-Magazine.eu.

“Процесът на растеж ще е напълно безплатено, но трябва да контролираме растенията, така че да порастнат в желаната от нас форма” – обяснява професор Хейко Хаман от Университета на Любек, Германия, който координира проекта.

На практика растенията ще растат, насочвани от сложна система от сензори, компютри и 3D – принтирани роботизирани елементи. Всички те ще са свързани помежду си и непрекъснато ще следят развитието на растението, насочвайки го в желаната посока.

За целта екипът използва специални пластмасови скелета, снабдени с LED подсветки и сензори. Когато растението стане достатъчно голямо, скелетата ще бъдат премахвани малко по малко и то ще се развива самостоятелно.

В по-далечна перспектива научният екип се надява да изгради екосистема от растително – роботизирани хибриди, които да функционират като самоорганизираща се система и да създават различни сгради. Според професор Хаман обаче, за създаването на пълноценна къща по този начин ще бъдат необходими около 40 години.

plant robot project 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *