post

Най-емблематичната функция на Twitter вчера отпразнува своя десети рожден ден. Точно преди 10 години, преди да има iPhone, смартфони с Android, или приложение Twitter, един потребител на социалната мрежа публикува за пръв път символа „#”, за да групира постовете си заедно. Той се казва Крис Месина и твърди, че идеята му е дошла от IRC и T-9. IRC или Internet Realy Chat, е стар уеб стандарт, който активира съобщения чрез групови чат стаи. Форматът, който познаваме сега като хеш-маркер и при който подобни съобщения са групирани чрез знака „#”, вече е утвърдена част от IRC през 2007 година и носи същата динамика в Twitter.

Месина отбелязва, че е било по-лесно да се пише на старите телефони, които използват ранната форма на предикативно писане Т-9, когато все още съобщенията трябва да се набират с клавиатурата на устройството.

Изненадващото е обаче това, че първоначално основателите на Twitter игнорират напълно идеята. Преди да изпрати своя пръв туит, Месина отива в офисите на компанията, за да представи идеята си на Биз Стоун и някои от останалите служители. Тъй като краткостта на текста е от основно значение в тази мрежа, той предлага символа „pound” или „hash”, често срещан в тогавашните телефони, за да се обединяват групи свързани постове. За голямо негово съжаление обаче, Стоун е по-заинтересован от това да се справи с честите сривове на сайта, които го тормозят в първите му дни. Въпреки това Месина не се отказва от идеята си и я реализира, а в крайна сметка създателите на Twitter добавят хипер връзка към маркерите, което я затвърждава като една от най-разпознаваемите функции на мрежата. Разбира се от тогава хаштагът се е развил много, днес потребителите на Twitter изпращат над 125 милиона хаштага на ден, а самата компания отпразнува рождения му ден със специален хаштаг и къстъм емоджи.

One thought on “Хаштагът навърши десет години

  1. Полезна статия, понеже научих що за животно е това…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *