post

Хакерските атаки с фалшиви имейли с цел финансова измама оглавяват класацията за най-сериозна киберзаплаха през следващата 2018-та. Прогнозата е на дигитално читалище SAFER, предаде бТВ.

Основните киберзаплахи, които ни се случиха в 2017 г. – тази година беше годината на криптовирусите. Wannacry успя да инфектира над 400 хил. устройства. България също беше засегната. Хубавата новина е, че се намери лек в рамките на седмици, припомня Ясен Танев, експерт по цифрова хигиена и киберсигурност. По думите му похитителите на данните са успели да вземат сумата от 130 хил. долара. Така че за изминалата година криптовирусите бяха най- голямата заплаха и затова сме виновни единствено ние, обобщава той.

Второто място е за атаките с фишинг – имейли през електронната ни поща, които тази година са с по- внимателно подбрано съдържание. „Първите бомби през електронната поща дойдоха с криптовируса, но в последствие атаките станаха по-прецизни и се използваше човек по средата. Така се подменя директно имейлова с кореспондениция между контрагенти или се изпращаха фалшиви писма” обяснява Ясен Танев.

IT експертите поставят на трето място атаки с имейли за промоция и есемеси за печалби, както и рекламни банери , които се прицелват в кредитната ви карта. Новото в класацията е нарушената интернет неутралност през изминалата година. Това според специалистите е свързано с практиката на интернет доставчиците да филтрират съдържанието или да намаляват достъпа на потребители.

„Представете си медия, която искате да достъпите, но понеже е на конкурентен оператор тя бива блокирана или новини и съдържание”, аргументира се Танев.

На пето място той класира най-голямото изтичане на потребителски имена и пароли от така нареченият даркнет, която е най-грижливо подредената база данни от хакери. Над 1,4 млрд. пароли и потребителски имена вече са доказано уязвими.

„Изводът – внимавайте и сменете вашите пароли, защото най-вероятно някой вече ги има”, предупреждават доброволците от дигитално читалище SAFER.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *