post

Хакери разкриха лични данни на германския канцлер Ангела Меркел, правителството й, 405 депутати от парламента, както и на известни журналисти, телевизионни водещи и хора на изкуството.

Телефонни номера, адреси, кредитни карти и дори съобщения от чатове са публикувани в социалната мрежа „Туитър”. Сред изтичането на информацията са и лична кореспонденция, фактури и дори покани са събития.

Засегнати са политици от всички парламентарни партии, с изключение на тези от крайно дясната „Алтернатива за Германия”.

Сред засегнатите е и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, съобщава вестник „Билд”.

Разкрити са и над 3,4 Гигабайта данни и лични снимки на известния сатирик Ян Бьомерман, който преди две години разгневи турския президент Ердоган със стихотворение.

Хакерите са изтеглили лични данни и кореспонденции и над 30 журналисти от обществените телевизии ARD и ZDF.

Данните са разпространени по време на Коледните празници, но за изтичането им е установено едва преди няколко часа. Първите проверки покават, че изтичането е станало най-вероятно през програмата за имейли „Аутлук”. Според германската медия Ер Бе Бе, която разкри случая, профилът в „Туитър” има над 16 000 последователи и е регистриран в Хамбург.

Германските киберспециалисти разследват случая. Не се изключва и външна намеса. Все още не я ясно каква е целта на атаката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *