post

OnePlus обяви наскоро втория си телефон тази година – OnePlus 5T, който вече се превърна и в най-продавания в кратката история на компанията. 5Т има същите характеристики като OnePlus 5, но идва с нов дизайн и няколко малки трика. Един от тях е скоростта, тъй като той се оказа по-бърз дори и от iPhone X в тестовете, а функцията му Face Unlock също изпреварва по бързина Face ID. Това обаче съвсем не означава, че е и по-сигурна, тъй като технологията й не използва 3D сензор за сканиране на лицето и не може да служи за удостоверяване на плащания и отключване на определени приложения, като мобилно банкиране например.

Компанията обясни в сайта си, че целта на Face Unlock е удобството и лесният достъп, като телефонът се отключва толкова бързо, калкото и със сензора за пръстови отпечатъци, разположен на гърба му. Как обаче работя тя?

Face Unlock следи над 100 идентификатора на лицето, като разстоянието между очите, или носа и горната устна, работи при различни нива на осветеност и гарантира, че потребителят е жив, за да не може да бъде излъгана със снимка, извършвайки множество проверки, включително и анализиране на 3D аспекти на обекта, въпреки че не е ясно как точно става това, без нужния сензор.

От друга страна Face ID на Apple, която използва сложната система на TrueDepth камерата, проектираща 30 000 инфрачервени точки върху лицето, за да го картографира в дълбочина е по-бавна, тъй като е и по-сигурна, а в реалния живот, където може да се използва за валидиране на плащания, разликата не е толкова осезаема.

OnePlus е нясно с това и обещава да работи върху повишаване на сигурността, като в следващите ъпдейти ще добави функция, чрез която телефонът ще може да разбира дали обектът излъчва светлина (друг телефон), вместо да я отразява, като анализира сенките и светлите зони. Други текущи проверки ще търсят отражения върху екран, наличие на квадратен елемент и др.

Това са само част от бъдещите промени, а компанията не споделя повече в блога си, но за да защити сигурността на своите потребители, тя е предвидила деактивиране на функцията след 5 неуспешни опита за отключване с Face Unlock и изискване на пръстов отпечатък, по желание на собственика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *