post

Светът се променя много динамично през последния един век. Технологиите направиха всичко толкова различно и бързо. Всичко става по-удобно, по-лесно и хората гонят висок стандарт на живот вече не само в развитите страни. Технологичните промени наложиха своето клеймо и върху икономиката и в частност парите. Ако преди време разменните монети са били от чист благороден метал, днес те могат да бъдат хартиени копюри, безналични и електронни пари. Може да получите вашия бърз заем (pikalaina) под формата на налични или безналични средства. Тези три вида на парите са съвременните разплащателните средства и в тази статия ще се спрем на техните особености.

За какво се използват парите?

Отговорът на този тривиален въпрос може дас е окаже интересен за вас.

  • Те са измервателно средство за стойността на дадена стока.
  • Средство, с което можете да размените вашите блага за други, от които имате нужда. Преди време хората са използвали за тази цел златото и солта!
  • Средство за изплащане на дългове, данъци, задължения, заплати и други.
  • С тях може да се натрупва богатство.

Това са основните свойства на парите, но не изключваме възможността те да притежават и други такива. Нека разгледаме трите съвременни форми за тяхното използване. Те могат да приемат различна форма, без да изгубят своята ценност и функционалност.

Налични парични средства

Това са хартиените банкноти и монетите и са най-разпространената форма пари, които се използват масово във всички търговски обекти. Трудно е да си представим магазин, където да не приемат налични. Те могат да бъдат съхранявани в банка, в дома или под друга форма – като безналични или електронни пари.

За количеството налични пари, които циркулират в България следи Българската народна банка. Тя е централният държавен орган, който регулира и управлява броя на паричните знаци в страната.

Този вид пари могат най-лесно да бъдат откраднати и загубени. С тях може да възникнат някои проблеми. Износват се, късат се, цапат се и се правят фалшификати. Понякога е възможно, да не ви обслужат поради липса на достатъчно налични пари за ресто от страна на търговеца.

Безналични пари

Когато вложите парите си в банков депозит, авоарите ви вече са безналични. За да ги ползвате, ще ви е необходима дебитна или кредитна карта и пос-терминал. Те нямат материален израз – не са хартиени копюри. Безналичните пари изискват банкова сметка, по която да се внасят суми и да се извършват разплащания. Тази услуга на банките струва около 25 лв на година.

Няма да ви се налага да носите навсякъде номера на банковата си сметка, нито пък да попълвате формуляри и вносни бележки, но ще получите пластмасова карта, с която ще можете бързо да плащате. С нея можете да плащате в търговски обекти и по интернет, но това трябва да правите само в добре защитени уеб сайтове. Когато прехвърлите безналичните си средства в някой интернет сайт за уеб разплащания, те вече придобиват нов статут – електронни пари.

Ако желаете да кандидатствате за бърз кредит без гарант (lainaa nopeasti ilman vakuuksia), няма да получите директно парите си в електронен вариант. Те ще се озоват там, след като преди това са били безналични и след като свържите картата си към вашия интернет профил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *