post

Германската група Volkswagen ще инсталира собствена 5 G мрежа в заводите си с цел ускоряване на производството, съобщи компанията за ДПА.

Работим за получаване на частен лиценз за 5 Джи предаване на данни за промишлени цели, посочи говорителят на компанията Йонас Кулавик. По думите му изграждането на мрежата ще стане на етапи.

“Целта ни е първоначално да разработим пилотен проект, да се поучим от него и след това да пуснем вътрешна 5 Джи мрежа в заводите ни”, разказа Кулавик.

Засега няма окончателно решение къде да бъде инсталиран пилотният проект макар водещите предложения да са за централния завод на компанията във Волфсбург и завода в Цвикау, недалеч от чешката граница.

Концернът не изключи възможността да работи заедно с търговски мрежови доставчици на по-късен етап, но първоначалното му намерение е за собствена мрежа.

Плановете на компанията са насочени към свързване на близо 5000 робота във Волфсбург, както и на други машини и съоръжения, чрез което да бъде повишена гъвкавостта и ефективността им.

Подразделението й Audi в Инголщат в започнало изпитания на технологията, макар все още да има недостиг на чипове, които могат да предават 5 G данни.

Порше (Porsche), която също е подразделение на Фолксваген, си е поставило целта мрежовата му инфраструктура да е готова и в експлоатация до 2020 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *