post

Google разгневи водещия филмов деец, като използва кадри от негови ленти в корпоративно видео, което по-късно изтече онлайн. Технологичната компания е използвала материали от над 6 филма на Филип Блум, за да направи провокативна презентация за начините, по които би могла да използва данните на потребителите в бъдеще.

Филип Блум се издържа от продажба на права върху негови ленти, заедно с други дейности. От Google твърдят, че се отнасят напълно сериозно към закона за авторското право. От там настояват, че видеото е предназначено да бъде видяно от много малък брой хора, съобщава BBC.

Материалът е направен през 2016 г. от шефа за дизайна в Отдела за изследване и развитие на Google. От технологичния гигант допълват, че на мениджмънта на компанията е било напомнено за спазването на строгите правила в компанията относно авторските права. Независимо от това, въпреки че е наясно с предявените претенции от страна на Филип Блум още от миналата седмица, от компанията отказват да уточнят дали възнамеряват да платаят на филмопроизводителя.

“Моите кадри се представляват онлайн от две големи компании, които имат лиценз за използването им във всякакви проекти – от реклами, през ТВ излъчвания до корпоративни филми. Една част от лентата ми беше лицензирана само за вътрешна употреба, затова фактът, че Google не съобщава, че ще ми компенсира нейното използване, ме изненадва много силно – коментира Блум. – Google чрез платформата си YouTube са доста строги, що се отнася до нарушаване на авторски права. Затова случващото се е доста лицемерно от тяхна страна и със сигурност не е добър пример. Те са използвали 73 секунди кадри от седем мои различни видеа без разрешение и знаят, че са в грешка… затова очаквам да чуя от тях за обезщетение”.

Компанията майка на Google, Alphabet, съобщи за печалба от 12,6 милиарда долара за последната си финансова година.

(Снимка на Филип Блум: Wikipedia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *