post

Учени разработиха алгоритъм, който според тях е най-ефективната съществуваща технология за съхранение на данни в света. Става въпрос за нов метод за кодиране на информация върху ДНК който се доближават до теоретичния праг за запазване на информация върху биологичен носител.

Алгоритъмът се нарича DNA Fountain и чрез него изследователите са съхранили шест файла в една единствена ДНК частица. Сред файловете има както кратък филм, така и компютърна операционна система, и дори поздравителна картичка от Amazon.

Екипът обаче твърди че потенциалът на технологията е много по-голям и чрез нея могат ефективно да се компенсират всички данни на света в едно-единствено помещение.

Технологията за копиране на информация върху ДНК не е просто впечатляващ инструмент за съхранение на данни. Според научния екип, тя може също да ни позволи да предпазим ценното знание на цивилизацията ни за векове наред върху носител с висока степен на надеждност и дълъг живот. За сравнение – днес съществуващите технологии в областта имат относително кратък живот и все повече специалисти предупреждават, че в бъдещето човечеството би могло да изгуби ценни знания, заради изхабяване на носителите.

DNA Fountain from Yaniv Erlich's Lab on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *