post

Учени са намерили начин скриват обекти в инфрачервения, видимия и рентгеновия диапазон. За целта обектите се покриват с масиви от наноантени с възможност за превключване на поляризацията. При поляризиране в едно направление обектът става видим, а в друго – “стената” отразява всяко излъчване. На практика наблюдателят вижда пред себе си огледало – той се досеща, че зад него може да има нещо, но не вижда какво е то.

Поради високата детайлизация на структурата и трудностите при създаване на стената-невидимка, демонстрационният прототип има площ само 1300 квадратни микрона. Изследователите обаче твърдят, че при по-големи мащаби принципът остава същия и да се скрие може обект с всякакъв размер.

wall 2 - Copy

В бъдеще учените планират да създадат гъвкав материал, който човек ще може да носи върху себе си като дреха. Разработката на Lawrence Berkeley National Laboratory обаче не е толкова ефектна, колкото опитите да се създаде плащ-невидимка, при който светлинните лъчи не просто се отразяват от обекта, а го заобикалят. Така наблюдателят остава с впечатлението, че пред него няма нищо.

Вижте още: Учени изобретиха нано дронове, чистещи холестерола

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *