post

Учени от университета в Уисконсин са разработили микропроцесор, почти изцяло създаден от дървесина. Потенциално изобретението може да окаже положително влияние на околната среда, особено като се има предвид, че десетки хиляди тонове електронни отпадъци се изхвърлят всяка година. Пък и кой знае, може би в бъдеще компютрите ще се правят изцяло от биоразградими материали.

Голяма част от микропроцесорите се състои от поддържащ слой, върху който е разположен самият чип. Този неразлагаем слой е заменен от материал, получил названието целулоцен нанофибрил (CNF). CNF представлява гъвкав материал, базиран на дървесни влакна, който е напълно биоразградим – това прави процесора значително по-малко опасен за екологията.

“Нашият процесор е толкова екологичен, че можете да го оставите в гората и гъбите изцяло ще го преработят в пригоден за използване тор”, – казват изследователите.

Един от проблемите на дървесината като материал, е нейното физическо разширение под въздействието на влагата. Учените са преодолели този проблем чрез специално епоксидно покритие, което покрива подложката на чипа. В резултат се получава съвсем “зелен” чип, който е евтини за производство и не е токсичен за околната среда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *