post

В годините на технологиите и интернет хората все повече разчитат на устройствата да помнят всичко за тях. а това вреди на паметта. Учени от RMIT (Royal Malbourne Institute of Technology) искат да променят това чрез нов шрифт, съобщава CNET.

Шрифтът се казва Sans Forgetica, като е разработен чрез “принципите на когнитивната психология”. Целта му е да помогне на паметта и да направи запомнянето на прочетения текст по-лесно.

Шрифтът се откроява с наклона си наляво, както и с липсващите елементи от всяка буква. Това го прави по-труден за четене, което пък кара мозъка да полага повече усилия в когнитивната обработка на символите. Резултатът е, че това помага на паметта, защото човек се старае подсъзнателно повече да вникне в текста, който чете.

Шрифтът вече е бил тестван с 400 студенти, които са показали, че помнят текстовете със Sans Forgetica по-добре. Той е разработен с креативната агенция Naked, но не е предвиден само за реклами и има реална наука зад него. Шрифтът ще се разпространява безплатно, като идеята му е да се използва за записки, списъци и други сравнително кратки, но важни за помнене текстове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *