post

Специалисти от университета на Мичиган, САЩ, са създали нов метаматериал, (изкуствени материали, които могат да бъдат приспособени за специфични цели и да вършат невероятни неща, каквито не е в състояние да сътвори природата),  способен да променя състоянието си от твърдо до меко и обратното, пише сп. “Нейчър къмюникейшънс”.

Интересното е, че специалните им качества не зависят от продукта, от който са изработени, а от структурата им. Въз основа на това учените могат да създават метаматериали, способни да заменят оптичните лещи, да правят предметите невидими или за производство на изключително здрави и същевременно много леки автомобилни части.

Специалното качество на новия метаматериал е способността му да променя състоянието си от твърдо до меко и обратното под въздействието на лек натиск.

Учените предвиждат редица вълнуващи приложения на въпросния метаматериал. Той може да се използва в ракети за многократна употреба, които запазват твърдостта си при изстрелването и “омекват” при кацане, за велосипедни гуми, чиято твърдост се променя в зависимост от терена, или за автомобилни волани, които стават меки при удар и функционират като въздушни възглавници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *