post

Специалистът по невронауки Мигел Никълелис от Университета Duke е създал първата по рода си информационна мрежа от мозъците на маймуни. Целта е в бъдеще технологията да позволи на едни хора да обучават с мисълта си други хора на различни умения.

Още през 2008 г. екипът на учения успява да свърже мозъка на шимпанзе към двукрак робот, позволявайки на животното да управлява машината. „Помислих си: не може ли същото нещо да бъде направено, комбинирайки повече от един мозък?“ – разказва Никълелис – „Идеята беше да свържа няколко мозъка към същия интерфейс, за да получа колектива производителност.“

Така изследователят успява да създаде първия по рода си brainet (нов термин, описващ компютърна мрежа от мозъци) с три мозъка на маймуни. Това позволява на приматите да се научат да управляват заедно виртуална 3D ръка с помощта на мисълта си, като всяка от тях контролира движението в едно измерение – x, y или z.

Още по-любопитно е, че животните бързо са се научили да движат ръката съвместно в правилната посока, улучвайки зададената цел. Екипът от Университета Duke е установил и синхронизация между невроните на тестваните обекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *