post

В опит да защитят човечеството в случай, че Земята стане необитаема, екип от учени се опитват да съставят смел план за колонизиране на далечна екзопланета.

Това е дълъг “изстрел” във всеки смисъл на думата. Изследователи от Инициативата за междузвездни изследвания обявиха, че планът за изпращането на екипаж до потенциално обитаема екзопланета в друга слънчева система, може би Proxima Centauri B, може да отнеме векове или хилядолетия. Това означава, че цели поколения ще се раждат и умират по време на пътуването.

Предизвикателствата пред такава мисия са толкова много, че идеята на учените звучи малко нереалистична. Но всъщност е възможна.

“Няма основна пречка от гледна точка на физиката”, казва изпълнителният директор Андреас Хайн. „Има много предизвикателства, но не се нарушава никой основен принцип на физиката.“

Сред споменатите предизвикателства е да се открие как да се поддържа човешкия живот на толкова дълго пътуване из Космоса. Въз основа на настоящите изследвания, дори пътуването до Марс е сложно, тъй като учените все още не са измислили ефективен начин да защитят астронавтите от смъртоносната космическа радиация, а медицинските проблеми, причинени от прекарване на продължително време в Космоса, все още не са добре изследвани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *