post

Учени от университета в Кеймбридж са създали биологични тела, които почти напълно приличат на ембриони. От престижния университет вярват, че постижението им е първото по рода си в света и отваря цяла нова страница за научни възможности. Ако се усъвършенства производството на изкуствени ембриони, ще отпадне целият спор за морала зад експериментите с човешки или животински зародиши, посочват учените.

За целта учените са използвали стволови клетки от мишки в триизмерен калъп, където тъканта добила форма и функции съвсем като на автентичните миши зародиши, съобщава Би Би Си.

Изследователите използвали два вида стволови клетки в много специфичен ред. Досегашните опити за създаването на изкуствени ембриони се проваляха, защото в един ембрион има различни видове клетки и учените не можеха да накарат стволовите клетки да се подредят по характерния начин и да играят различните роли. За това помогнал детайлният калъп, който разработили, пише “Дневник”.

Засега изкуствените ембриони растат и се развиват с темпото на нормалните зародиши при мишките, но част от структурите им изостават и изследователите търсят причината. Следващата им задача ще е да проведат същия експеримент и с човешки стволови клетки. В “Кеймбридж” са обнадеждени, че това може да е революция в технологията на изкуственото оплождане, или на първо време – изобщо в науката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *