post

Ако допуснем, че зомби зараза изобщо може да съществува, тя би могла да унищожи почти цялото човечество само за 100 дни, оставяйки малцина оцелели. Това смятат учени от Университета в Лейкастър, които са изчислили вероятността от развитието на подобна заплаха.

За незапознатите – зомби заразата е фантастично апокалиптично явление, познато от десетки филми, книги и видеоигри, при което заразените преминават в състояние на “живи мъртъвци”. Те могат да ходят и да атакуват останалите хора, но не могат да мислят и да си спомнят кои са били преди. Проблемът на повечето подобни сценарии е, че ако едно зомби ухапе нормален човек, той също се заразява, превръщайки се в част от проблема.

Изследователите от Департамента по физика и астрономия (не, че това има нещо общо с физиката) към Университета в Лейкастър допускат, че всеки носител на зомби заразата би успял да открие и да ухапе поне един друг човек за ден, а шансът последният да се зарази е 90 процента. Следвайки този модел учените установяват, че точно сто дни след началото на подобен катаклизъм на Земята ще има едва 273 оцелели хора.

Може и всичко това да ви звучи налудничаво, но изследователите са публикували по темата дори поредица от кратки статии в изданието Journal of Physics Special Topics на техния департамент. За да направи своите изчисления екипът е използвал популярния SIR модел за разпространение на болести.

Все пак напомняме, че до този момент зомби зараза не съществува и дори няма доказателства, че е възможно да се появи вирус с толкова специфични характеристики (припомняме – той трябва да лишава болните от съзнание, да ги принуждава да хапят околните и да се разпространява по този начин). Въпреки това напоследък се увеличават спекулациите, че подобен апокалиптичен сценарий може да се случи, а неотдавна изтече информация, че дори Пентагонът е създал собствен план за борба със зомби апокалипсис.

Дори и да се появи болест, която прави заразените неадекватни, но все пак способни да се движат, да хапят и да заразяват други хора, остават редица други въпросителни пред модела на екипа от Лейкастър. Например как зомбитата ще откриват нови жертви, които да заразяват, ако бъдат отрязани транспортните връзки към първия град, в който се появи явлението? Или ако бъдат спрени всички полети и наземни пътувания по целия свят?

Зомбитата от филмите не изглеждат способни да организират пътуване до друго населено място, за да търсят жертви. Нито могат да разчитат географски карти пътни табели или да осмислят сложните начини за придвижване с влак, автобус или друго превозно средство. Всичко, което правят те в повечето филми, е да вървят леко килнати на една страна, да се зъбят и да тръгват срещу човек, веднага щом го видят.

Ако им се наложи да се придвижват пеша от град до град пък през първите 100 дни е възможно заразата да не е достигнала много по-далеч от две – три населени места в рамките на стотина километра. Това означава, че дори и тя да избухне в многомилионен мегаполис като Ню Йорк или Токио, едва ли ще може да се разпростре много отвъд него.

Да не говорим, че по света все пак има милиони хора, живеещи в много отдалечени територии – като малки градчета в Сибир, селца в Централна Африка, отдалечени австралийски ферми или примерно малки родопски селца в България. Без да броим полярните изследователски бази или множеството кораби, пътуващи със седмици в открито море. Така че дори и зомбитата да се възползват максимално от съвременния транспорт и да достигнат със самолети до всички по-големи градове на планетата, тези региони и обитателите им изглеждат достатъчно отдалечени, за да не бъдат застигнати от заразата с месеци и дори години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *