post

Учените отдавна търсят начини за включване на изкуствените организми към електронните устройства – това би позволило да се създават “живи” компоненти за тях. Способността на изкуствено създадените микроби да усещат околната среда и да произвеждат биологични структури ще е особено полезна за създаването на устройства, работещи в самото тяло.

Специалистите по синтетична биология към университета в Мериленд са намерили начин да управляват гените на бактериите с помощта на електрически превключвател. “Ако искате да разберете какво става в хранопровода или устната кухина, можете да изпратите там електронни организми, за да разберат случващото се и да му повлияят”, – казват изследователите. Например, устройството с изкуствен организъм може да реагира на химикалите, изпускани от вредни бактерии, и да изработва необходимия антибиотик.

Учените са успели да принудят модифицирана бактерия Escherichia coli да се движи и свети по тяхно желание. Освен това, с помощта на електрически сигнали те са я накарали да изпраща команда на други бактерии, които също са започнали да светят. Това може да се окаже подходящо за създаване на биосензори – например, бактерията след като “надуши” вреден химикал ще започне да свети.

Според учените, производството на подобни устройства ще започне в близките години. В бъдеще програмирани бактерии, поместени в обикновено хапче, ще могат да следят химичния баланс на организма и ще произвеждат необходимите лекарства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *