post

Устройство, което идентифицира хора през стени са разработили учени от Масачузетския технологичен институт. То се нарича RF-Capture и е в  процес на разработка от 2013 г, съобщава изданието Popular Science.

RF-Capture работи на принципа на безжични сигнали, като разчита на 20 малки антени, разпръскващи радиосигнал. Отразените вълни се анализират и така системата разпознава човешките тела. Системата има способност да разпознава до 15 души в помещение с 88.2% точност, а пет фигури в едно затворено помещение разпознава с точност 95.7%. Точността при засичане на движение на част от тялото е 99.13%, когато човекът е на три метра разстояние, и 76.4%, когато дистанцията отвъд стената е осем метра. Точността на следене на движението е между 2 см и 4.84 см.

Системата има доста широк кръг от риложения, но в момента учените разработват такава, която да може да засича, ако човек е припаднал в дома си, и автоматично да повика спешен екип. Устройството ще може да се използва и за автоматизиране на умен дом, който да може да включва и изключва електроуреди, черна техника, осветление и отопление според това къде се намира човек у дома си.

RF-Capture може да се използва и в бъдещите игри и приложения за виртуална реалност, като идеята е хората да могат да взаимодействат помежду си, дори и да не са в едно помещение.

Разработката ще може да се използва и в киното, като ще може да записва движенията на актьорите и да ги виртуализира, без да се налага те да носят специални костюми със сензори.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *