post

Употребяваните компютри или така наречените компютри втора ръка, няма да излязат от употреба в близко бъдеще. Те продължават да бъдат основната алтернатива при покупка на нов модел лаптоп или компютър, а често това е и първият избор на купувача.

Причината за съревнованието на компютрите втора употреба и чисто новите машини да са рамо до рамо не е само финансова. Тя е комбинация от няколко фактора, които трябва да вземете предвид при подновяване на техниката ви.

Употребявани компютри или нови компютри

Независимо дали ще купувате нов или употребяван компютър/лаптоп, изборът е почти винаги труден и отнема време. Потърсихме за компетентно мнение някой, който е в този бранш от години, с цел да ни ориентира в това какво търсят купувачите, както и за да даде съвет как да направим точният избор за употребяван компютър, който да не отсъпва по качество на нова машина.

За да помогнем в този избор се свързахме с Евгени Илиев, собственик на IZone.bg – онлайн магазин за висококачествена техника втора употреба.

Отговорът му беше прост:

Употребяваните компютри са баланс между ниска цена и високо качество.

Преди да ви разкажем за работещите стратегии при избор на техника втора ръка, които г-н Илиев предложи, ще ви посочим няколко грешни, които според него хората използват не рядко.

Грешки при избор на употребяван компютър или лаптоп

Хората робуват на марки

Това е първата и основна грешка, която може да направите. Често любимата ви марка не може да ви предложи най-доброто решение за цената, която сте готови да платите.

Не избирайте по външен вид

Да, компютърът или лаптопът втора ръка може да е много хубав: малък, бял или розов, но дали ще ви свърши работата, заради която го купувате!

Най-ниската цена не означава най-добро качество

Както вече сподели по-горе, идеалният избор е баланс между качество и цена. Не се хвърляйте на най-евтиното просто, защото е най-евтиното!

Как да изберем компютър или лаптоп втора ръка

От дадени съвети, може да обобщим вярната стратегия за закупуване на машина втора употреба в няколко стъпки.

Определете своя бюджет

Това трябва да ви е изходната точка преди да предприемете каквото и да било проучване. Разликата между нов и употребяван компютър по отношение на съотношението цена-качество е от огромно значение. За сумата, която си определите може да купите в пъти по-практичен и мощен компютър втора ръка в сравнение с нов такъв.

Също така може да сглобите своя собствена конфигурация и да се вместите в бюджета си като получите най-доброто за парите си.

За какво ще ползвате компютъра или лаптопа

Това е много важна стъпка! Хората трябва да направят реална преценка с каква цел ще купуват машината. Купувачът иска най-добрите параметри. Но, в зависимост от нуждите, може да се окаже, че не използва дори и 50% от възможностите на тези параметри.

Например:

Ако ще ползвате компютъра или лаптопа си за Word, имейли, YouTube и гледане на филми, не ви е необходимо конфигурацията ви да е Core i7 8th GEN, 32GB RAM, 1TB SSD.

Търсете нещо според нуждите си – дали ще го ползвате в къщи за развлечение, в офиса за бизнес машина, за пътувания и т.н.

Точна конфигурация

Както вече споменахме по-горе, избирайте конфигурацията според това, за какво ще ползвате компютъра или лаптопа.

Ето и няколко примерни конфигурации:

  • Препоръчителни минимални спецификации за обща работа (за развлечение, без тежки програми и игри) – Core i3/i5; 4/8GB RAM; >160GB HDD/SSD
  • Препоръчителни спецификации за офис компютри/лаптопи (административни дейности) – Core i3/i5; 4/8GB RAM; 320GB HDD/SSD
  • Препоръчителни спецификации за офис компютри/лаптоп (творчески дейности) – Core i7, 8/16/32GB RAM, 1TB HDD/SSD
  • Конфигурация на лаптоп за работа в и извън офис – Core i5/i7; 8/16GB RAM; 500GB HDD/SSD
  • Конфигурация за компютри/лаптопи за хора със свободни професии (фриленс, аутсорсинг) – Core i5/i7; 8/16GB RAM; 500GB HDD/SSD
  • Конфигурация за геймърски компютри/лаптопи – Core i7, 8/16/32GB RAM, 1TB HDD/SSD

Рискове при избор на употребявани компютри

Както при закупуване на всяко едно нещо втора ръка и тук се крият рискове, които трябва да знаете, за да бъдат избегнати неприятни ситуации.
Ето няколко съвета какво да правите и да не правите:

  • Гаранция! Единствения начин да получите сигурност при закупуването на употребяван лаптоп или компютър е да получите най-малко шест – месечна гаранция за поддръжка и сервиз на машината. Това може да се случи при покупка на техника втора ръка само от специализирани магазини, такива като IZone.bg
  • Не купувайте употребявана техника от случаен потребител, който е пуснал обява в сайт. Това крие огромни рискове да получите не каквото пише в обявата, а машина с тежки следи от употреба и после да нямате никакъв вариант да върнете техниката.
  • Тествайте! Преди да направите заплащането бъдете разумни купувачи и на място изпробвайте това, за което ще си дадете парите, за да се уверите, че всичко е изрядно.

В разговора ни с Евгени Илиев, той обеща да помогне на всеки човек, който е объркан в своя избор. Обадете се на телефоните на IZone.bg и той, заедно с своя екип ще ви съдействат и ще ви дадат най-добрия съвет и предложения за новият ви употребяван компютър или лаптоп.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *