post

Майнингът на Bitcoin е дейност, която изисква страшно много енергия. По данни на различни изследвания, енергията, нужна за копаене на Bitcoin вече надвишава енергопотреблението на 71 страни от света. Освен това, за провеждането на една Bitcoin транзакция е нужно толкова енергия, колкото 10 домакинства използват в продължение на седмица. Другите криптовалути са също толкова енергоемки. Например, втората по популярност криптовалута – Ethereum, изисква толкова енергия, колкото отделни средиземноморски държави.

Очевидно с нарастване на популярността на криптовалутите и увеличаване на сложността на изчисленията за майнинг и обслужване на мрежата, ще е нужно все повече енергия. В холандската организация IoHO (Institute of Human Obsolescence) са решили да потърсят алтернативни източници, но това не са вятърни централи или соларни панели, а добиване на енергия с помощта на топлината на човешкото тяло.

Отбелязва се, че възрастен човек отделя около 100 вата енергия в състояние на покой. Около 80% от тази енергия се губи като отделяна от тялото топлина, но изследователите предлагат тя да се събира и да се използва за майнинг. За целта могат да се използват носими масиви от термоелектрически генератори, които трансформират топлинната енергия в електрическа.

bitcoin 2

От 2015 г насам IoHO е използвала 37 доброволци, които са изразходвали 212 часа време за добиване на крптовалути. Съвкупно те са изработили 127,2 вата енергия. Това е доста малък показател, тоест, изследователите успяват да съберат по-малко от 1% от отделяната от човешкото тяло топлинна енергия. Тъй като получената енергия е малко, тя е насочена към добиване на новите криптовалути (Vertcoin и Startcoin), които изискват много по-малко енергия, отколкото Bitcoin. При това, доброволците са получили 80% от криптовалутите, добити благодарение на тяхната енергия, останалите 20% е прибрал институтът.

Независимо, че подобна система не е използвана досега за майнинг на Bitcoin, редакторите на изданието Motherboard са изчислили каква би била нейната ефективност.

За пример се предлага да се използват системите Antminer S9. Един блок Antminer S9 може да изработи 0,6 биткойна за година, като консумира 1375 вата енергия. Следователно, два блока могат да изработят 1,2 биткойна за година (без да се взема предвид увеличаването на сложността на изчисленията) при консумирана енергия 2750 вата. Като се има предвид, че системата за събиране на енергия от човешкото тяло изработва 0,6 вата на час, за майнинг на 1,2 биткойна ще са нужни около 4600 човека, които да лежат неподвижно в режим 24/7. По сегашните цени на Bitcoin, всеки от доброволците може да получи по $3 за година излежаване.

Показателите не са впечатляващи, но и системите са получаване на енергия от човешкото тяло не са съвършени. Ако учените успеят да съберат всичките 80 вата топлинни загуби на човека, за година той ще може да изработва над 700 киловат часа енергия. Така за майнинг на 1,2 биткойна ще са нужни само 34 души. А при сегашното развитие на технологиите, за добиването на един биткойн на месец са нужни 44 000 човека, който отдават топлинната си енергия 24 часа, 7 дни в седмицата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *