post

“Правителството не контролира интернет. То няма механизми за контрол върху мрежата” – това обясни вицепремиерът Томислав Дончев на днешния брифинг на министри по повод ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за извънредното положение.

Дончев определи като глупости и безпочвени слухове информациите, че държавата би могла да ограничи капацитета на интернет, за да позволи мрежата да работи нормално в условията на повишено потребление през последните дни.

Припомняме, че неотдавна представители на Европейската комисия препоръчаха на големи платформи за онлайн стрийминг като Netflix и YouTube да намалят качеството на своите услуги, за да облекчат онлайн трафика във време когато все повече хора работят от къщи, учат онлайн и активно се информират от мрежата за събитията. И много сайтове действително направиха това.

В никоя европейска страна обаче не е обмисляна мярка за ограничаване капацитета на мрежата на държавно ниво, а това е и невъзможно, тъй като тя просто не е под контрола на правителствата. Самият Дончев също посочи, че според него на никой в съвременния свят това не би му хрумнало.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *