post

Във всеки един момент, хиляди хора по света чакат да им бъде дарен нов орган, с който да продължат живота си. А едно обещаващо, но все още недостижимо решение, може да бъде отглеждането на човешки органи вътре в други животни.

Изданието Wired ни запознава с Хуан Карлос Изписуа Белмонте, който управлява две лаборатории, в които използва метода CRISPR, за да отглежда човешки органи в тялото на прасета. Разбира се, тук той се сблъсква с доста етични въпроси.

Бавен напредък

Лабораторията на Белмонте успешно е редактирала генетичния код на мишка, така че тя да отглежда органи на плъх, когато бъде инжектирана със стволови клетки от плъх. Това е работа, която би трябвало да проправи пътя за растежа на човешки органи в прасе.

Но според Wired е по-сложно да накарат човешките органи да растат при прасета, тъй като видовете са много по-различни от мишките и плъховете. Досега лабораторията на Белмонте е успяла да отгледа само някои незадоволителни хибриди.

Амбициозни цели

Лабораториите на Белмонте напредват, но етичните въпроси забавят процеса.

„Би било ужасно да си представим една форма на човешкото съзнание, заключена в тялото на животно,” казва Джон Де Вос, директор на Катедрата по клетъчно и тъканно инженерство в Университетската болница в Монпелие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *