post

Тим Кук обяви, че може да се наложи да се приемат известни регулации за личните данни на фона на големия скандал около Facebook. Кук заяви това по време на China Developmen Forum в Пекин, цитиран от Bloomberg.

“Мисля, че тази конкретна ситуация е много страшна и стана толкова голяма, че вероятно някои внимателно разработени регулации ще са необходими. Възможността всеки да знае какво си гледал в интернет с години, кои са контактите ти, неща, които харесваш и не харесваш и всеки интимен детайл от живота ти – от моята лична гледна точка, не трябва да съществува”, казва Кук.

Той не влиза в подробности какви конкретни регулации или мерки смята, че са нужни. Казва, че това е работа на законодателите, които да ги разработят и предложат.

Изказването на Кук точно в Китай предизвика известни изненадани реакции. Наскоро Apple прехвърли всички iCloud профили на китайски потребители на дейта центрове в Китай, за да изпълни местния закон. Компанията казва, че въпреки това данните са криптирани и защитени със същите стандарти като всички останали.

Коментарът на Кук идва и на фона на заявеното от Марк Зукърбърг желание през миналата седмица, че Facebook е отворена за известни регулации. Така две от най-големите ИТ компании изглежда постепенно променят доскоро твърдите си позиции, че могат сами да се справят с всичко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *