post

97 значими компании, сред които Apple, Google, Microsoft, Facebook, Twitter, Intel, eBay, Netflix, Uber и Levi Strauss, се присъединиха към дело срещу забраната на президента Доналд Тръмп граждани от седем мюсюлмански държави да влизат в САЩ и временното прекратяване на приема на бежанци.

Според тях забраната вреди на бизнеса, иновациите и икономическия растеж,пише Дневник, позовавайки се на информация от Ройтерс. “Заповедта представлява значително отклонение от принципите на справедливост и предсказуемост, ръководещи имиграционната система на САЩ вече повече от петдесет години”, пише в текста, подписан от ИТ компаниите.

Това е поредният протест на Силициевата долина срещу мерките на Тръмп, след като изпълнителният директор на Uber Травис Каланик напусна консултативния му съвет, съставен от бизнес лидери.

Забраната на Тръмп за прием на бежанци и за граждани на седем държави (Ирак, Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен) ощетява технологичните компании, голяма част от служителите на които са имигранти. Те първи започнаха съпротива срещу заповедта, по-късно към тях се присъединиха и водещи корпорации извън сектора.

Въпреки че президентът настоява, че решението му е в защита на националната сигурност, само трима от общо 856 000 мигранти и бежанци от въпросните държави са извършвали нападения през последните години в САЩ. Нито едно от тях не е завършило със смъртен случай.

За сметка на това в ограничителния списък не попадат други държави – като Саудитска Арабия, Пакистан и Египет. Те са страните, чиито граждани са извършили най-много терористични нападения в САЩ в последните 30 години

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *