post

В пустинята Невада (САЩ) се провеждат изпитания на компактна ядрена енергийна система, предназначена за поддържане на дългосрочна мисия на NASA на Марс.

Продължилите един месец тестове са в рамките на проекта NASA Kilopower. Те започнаха през ноември на един от големите ядрени полигони на САЩ в Невада. Целта на проекта е да се осигури енергия за бъдещите мисии в космоса и на повърхността на Марс, Луната и други космически обекти от Слънчевата система.

Ключово условие за съществуването на всяка дългосрочна колония на Марс или на Луната, е наличието на енергиен източник, достатъчно мощен за поддържане на функционирането на базата, но в същото време компактен и лек, за да може да се транспортира с космически кораб.

reactor 2

“Марс е много сложна среда за енергийните системи, с по-малко слънчева светлина, отколкото Земята и Луната, много ниски температури през нощта и силни пясъчни бури, които могат да продължават седмици и месеци”, – казва Стив Джързик, заместник изпълнителен директор на Управлението за космически разработки на NASA.

Дейв Постън, главният конструктор на реактора в Националната лаборатория в Лос Аламос характеризира първоначалните тестове на компонентите на системата KRUSTY ( Kilopower  Reactor Using Stirling TechnologY), като “много успешни”. Пълномащабен тест на реактора ще бъде направен в края на март.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *