post

Танцов спектакъл в изпълнение на човек и робот ще даде старт на юбилейното издание на Седмицата на танца One Dance Week в Пловдив, която навършва 10 години през есента.

За “Дует за човек и робот” на 23 септември в Пловдив ще пристигнат тайванският хореограф Хуанг Юи и германският индустриален робот KUKA – един от най-прецизните и разпознаваеми достижения на роботиката.

800-килограмовият робот има десетки приложения в промишлеността, особено в автомобилостроенето и електрониката заради безпогрешната си и способна на фини движения механична ръка. В Дома на културата “Борис Христов” той ще танцува редом до “един мъж, израснал без емоции”, казват организаторите от “Едно”, цитирани от Dnevnik.

Само една минута от хореографията на машината изисква около 10 часа фини настройки и програмиране. Освен хореограф и танцьор, младият тайванец Хуанг Юи е и програмист с дългогодишна страст към роботите.

Десетото издание на One Dance Week ще се проведе от 23 септември до 15 октомври и ще покаже непознати континенти, истории, традиции и естетики, обещават организаторите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *