post

Съоснователят на Юбър (Uber) Травис Каланик, който бе отстранен от поста главен изпълнителен директор през юни миналата година, продава близо една трета от 10-процентовия си дял в компанията за около 1,4 млрд. долара. Това съобщи информиран източник, цитиран от Ройтерс.

Продажбата е част от сделка с консорциум, начело с японския конгломерат Софтбанк (Softbank), за придобиване на 17,5 на сто от Юбър чрез изкупуване на акции най-вече от ранни инвеститори и служители.

Софтбанк миналата седмица е сключила споразумения с акционери, склонни да продават. Очаква се трансакцията да приключи в началото на текущата година, обяви Юбър.

Сделката със Софтбанк определя стойността на компанията за споделено пътуване на 48 млрд. долара, което е с близо 30 процента под предишната оценка за 68 млрд. долара. Консорциумът от инвеститори обаче ще вложи 1,25 млрд. д. свежи пари по старата, по-висока стойност.

Каланик е предложил да продаде половината от акциите си. Заради ограниченията за акциите, които Софтбанк може да купи обаче, той ще продаде само 29 процента, посочва източникът.

Бившият главен изпълнителен директор притежава около 10 процента от компанията, което означава, че ще продаде 2,9 процента от акциите на Юбър, получавайки около 1,4 млрд. долара, оценява източникът на Ройтерс.

Продажбата ще го направи милиардер за първи път, при това не само на хартия, отбелязва Ройтерс. Каланик никога преди не е продавал акции на компанията, която управляваше близо десетилетие, допълва източникът.

Сделката със Софтбанк дава на инвеститорите и служителите може би последна възможност за продажба в одобрена от компанията трансакция преди дългоочакваното излизане на Юбър на борсата, което е планирано за 2019 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *