post

ДАНС, МВР и Националната агенция за приходите (НАП) проверяват сигнала за изтичане на данни от масивите на приходната агенция. Причината за проверката е изпратена днес връзка по електронната поща на определени медии за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България, съобщава НАП. В момента се извършва проверка дали данните са реални, а допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно.

Информацията, изпратена от хакерите, е от 57 папки с 1044 файла – бази данни с по над 1 млн. реда съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи.

Хакерите твърдят още, че до момента са разпространили само 57 от над 110 компроментирани конфиденциални бази данни от “ключови български администрации”, пише investor.bg. Целият теч бил около 21 GB данни, като публикуваната част е малко под 11 GB.

За голяма част от файловете е трудно да се каже какви точно данни съдържат, защото са в CSV формат. Според в-к “Капитал” колоните са кръстени с кодови номера или кратки обяснения и трябва да се разшифроват, за да се разбере какво стои зад тях.

От НАП съпбщават, че допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *