post

Създателите на играта PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) са завели дело срещу Epic Games, които създадоха конкурента Fortnite, съобщава БиБиСи. Причината е, че авторите на PUBG искат съдът да провери дали Fortnite не е копирал тяхна интелектуална собственост.

PUBG беше пусната през март 2017 г., като играта се фокусира върху мащабни онлайн битки с други играчи. Сто души се спускат с парашути на остров и трябва бързо да намерят провизии и оръжия, за да могат да се бият с останалите. Победител е последният оцелял.

През септември същата година се появи и Fortine Battle Royale. Концепцията е същата (тя не е нова и се предлага и от други игри), но е надградена със събиране на материали и възможност за строене на защитни стени. Освен това има по-аркаден дизайн и геймплей, а не цели реализъм като PUBG.

И двете игри станаха едни от най-популярните в историята. PUBG постави и рекорд за най-много активни играчи в един и същи момент – 3.3 млн. души. Рекордът беше подобрен от Fortnite през февруари т.г. като достигна 3.4 млн. играчи.

От PUBG казват, че са подали иска срещу Epic Games Korea още през януари. Те казват, че искат да защитят интелектуалната си собственост. PUBG и Epic Games имат отношения от преди това, като PUBG всъщност е изградена с енджина Unreal на Epic. Epic не са коментирали делото.

Според данни на Bloomberg PUBG досега е генерирала продажби за около 1.3 млрд. долара. Fortnite е безплатна за игра, но предлага покупки на скинове, които да променят външния вид на оръжията и персонажите. Това се оказва повече от достатъчно за генериране на приходи от над 200 млн. долара месечно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *