post

В продължение на години специалистите в областта на сигурността и политическите активисти настояват продавачите на машини за гласуване да изградят по-сигурни и проверими избирателни системи, така че гласоподавателите и кандидатите могат да бъдат уверени, че резултатите от изборите не са манипулирани.

Сега те най-накрая ще могат да постигнат това благодарение на новия проект за 10 милиона долара, с който американската Агенция за развитие на нови технологии в армията (DARPA) започна да проектира и изгражда сигурна система за гласуване. Очакванията са, че тя няма да бъде податлива на хакерски атаки.

Първата по рода си система ще бъде създадена от фирма, базирана в Орегон, наречена Galois. Тя е дългогодишен държавен изпълнител с опит в проектирането на сигурни и проверими системи.

Системата ще използва напълно отворен софтуер за гласуване, вместо затворения софтуер, който в момента се използва. По-важното е, че той ще бъде изграден върху защитен хардуер с отворен код, направен от специални защитени дизайни и техники, разработени през последната година като част от специална програма на DARPA.

Надеждите са съвсем скоро електронните избори да осигуряват напълно проверими и прозрачни резултати, така че избирателите да са 100% сигурни какво се случва с техните гласове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *