post

Новосъздадена работна група със съпредседатели зам.-министъра на транспорта Велик Занчев, зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Циков и зам.-министъра на отбраната Анатолий Величков ще изготви предложение за нормативна уредба за използването на дронове на територията на България.

Това става ясно от Заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Документът, с копие от който PixelMedia.bg разполага, показва, че първото заседание на работната група трябва да се проведе не по-късно от 30 дни от подписване на заповедта.

Членове на новата работна група са: Любомир Петров – Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, Асен Станоев – Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение”, редица представители на военно-въздушните сили и други ведомства, доц.-д-р-инж. Пламен Петров – Технически университет София, д-р Димо Зафиров – Институт за космически изследвания и технологии, Александра Цветкова – управляващ директор на фондация Либре и др.

Членовете на работната група следва да се запознаят с документите за използване на безпилотни летателни апарати на Европейската агенция по авиационна безопасност (ЕААБ), след което да представят за утвърждаване проект на нормативна уредба за употребата на дронове у нас на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министъра на вътрешните работи  и министъра на отбраната.

При необходимост съпредседателите имат право да привличат към работната група експерти от други държавни, общински и неправителствени организации, както и представители на частния сектор.

В момента у нас няма специфична нормативна уредба, регулираща летящите дронове и важат общите въздухоплавателни регулации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *