post

Един от законите на Артър Кларк гласи: “Всяка достатъчно добре развита технология е неразличима от магията”. За да разберем какво ни готви бъдещето, в миналото трябваше да се обърнем към шаман, магьосник или в най-лошия случай врачка, но в съвременния свят на помощ идват технологиите. Учени от Мичиганския университет са създали невронна мрежа-екстрасенс, която може да предсказва престоящи събития.

Новата технология е базирана на така наречените мемристори. Това са тип резистивни устройства, които могат да изпълняват логически операции и да съхраняват данни. С други думи, ако сега за да се обучи невронна мрежа са нужни дълги месеци за да се вложат знанията в нея, мемристорите работят по друг начин. Когато в системата постъпят данни, невронната система разпознава техните свойства и ги предава на вторична подмрежа, която се занимава с анализа на данните и може да изгражда логически връзки между тях.

Нещо повече, този подход е много подходящ за обработка на данни, които се променят във времето и зависят от предишните резултати – разговорна реч, валутни курсове и т.н. По този начин, на базата на опита, който системата придобива в своя “живот”, тя започва по-добре да разбора каво ще се случи в бъдеще и даже може да предсказва събития.

“Ние можем да прогнозираме човешката реч, така че вие даже не е необходимо да произнасяте думата изцяло. Ако общувате с нашата невронна мрежа известно време, тя ще може да предскаже какво ще кажете в следващите секунди”, – казва професор Уей Лу, един от авторите на изследването.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *