post

Физически неустойчивата електроника (physically transient electronics) е способна да реши множество задачи. Например, “разтворимите” конструкции се използват за екологичен мониторинг или доставка на лекарства до определени органи. Тези устройства се разрушават доста по-бързо, отколкото традиционните електронни устройства, затова по-малко замърсяват околната среда. 

Група американски и китайски учени представиха устройства, който се разлагат под въздействието на влагата във въздуха. В тях се използват полимери, които при определено ниво на влажност се разрушават при стайна температура. 

polimer 2

Разработчиците са тествали няколко типа електронни устройства, включително транзистори и кондензатори. За да се ускори процесът на разлагане, те са покрити с тънък полимерен филм. Когато влажността на въздуха достигне определено ниво, полимерният филм се разрушава, след което корозията унищожава металните компоненти. 

Според учените, тяхната разработка ще позволи да се създават електронни устройства с определен “срок на годност”, който може да се контролира като се променя съставът на полимерното покритие. Очаква се, че технологията ще намали замърсяването на околната среда – когато устройството вече не се използва, то може да бъде “разтворено” като се помести в условия на висока влажност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *