post

Американският съд и съдия Луси Ко обяви, че Qualcomm трябва да отдава лицензи за чиповете си за безжична връзка на конкуренти, съобщава CNET. Това е част от искането на американската Федерална комисия по търговия (FTC).

FTC казва, че има две споразумения, които задължават Qualcomm да предоставя с лиценз най-важните си патенти на конкуренти в производството на мобилни чипове. Съдия Ко се съгласява с това и казва, че има неоспорими доказателства в собствените документи на Qualcomm. От тях става ясно, че модемът е ключов елемент от един смартфон, което означава, че патентите за тях не могат да се ограничават и трябва да се споделят с конкуренти със съответен лиценз и такса.

Qualcomm не е коментирала решението, но досега компанията активно пазеше патентите си за модеми и чипове и не искаше да ги споделя с никого. Компанията притежава патенти за 3G и 4G модеми и телефони, както и софтуер и др.

И в момента Qualcomm предлага лицензи, но таксите са високи и са според самия телефон, а не на базата на компонента. Това провокира недоволство сред множество производители, включително Apple, която дори съди Qualcomm заради практиката ѝ. FTC също се намеси, като това решение е първа крачка преди старта на делото следващата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *