post

Купуването на кола втора ръка може да се окаже нелека задача. Понякога дори да успеете да договорите добра цена, това не дава гаранция, че при последващата експлоатация няма да възникнат проблеми.

За повече улеснение, предлагаме ви няколко насоки и препоръки, които да имате предвид следващия път когато купувате кола.

Проучване

Преди да извършите покупка, направете проучване. Сдобийте се с колкото може по-подробна информация относно въпросния автомобил. Не се задоволявайте само с написаното на уеб сайта на фирмата, от която ще купувате. Питайте близки, приятели или роднини или помолете те да ви насочат към някой, който разбира и може да ви даде надежден съвет.

Съставете малък списък с автомобили, които ви интересуват

Средностатистически погледнато българският шофьор предпочита автомобили втора употреба, които са произведени през последните 10 години. Това ви дава много широко поле за търсене на подходящото превозно средство. Не се ограничавайте само до един модел. Разгледайте поне няколко.

Определете бюджет

Размерът на бюджета е решаващ фактор при всяка покупка. Мнозина се заблуждават, че както гумите втора употреба, така и използваните коли могат да се търгуват на дълго и на широко. Това е почти вярно, но все пак голямо улеснение е когато имате представа за сумата, която може да вложите. Може да определите базисна сума плюс допълнителна. Така в случай, че попаднете на две оферти, едната от които повече ви примамва, ще бъдете спокойни, че имате необявен запас.

Отделете достатъчно време за разглеждане

Покупката на кола не бива да се претупва, дори когато спешно се нуждаете от нея. Отделете си поне две седмици, в които внимателно ще проучвате в интернет и отделно ще правите огледи на място. Ако считате за нужно, водете и свой доверен приятел със завидни авто познания.

Бъдете готови да се пазарите за цената

Този съвет може би е малко излишен, тъй като почти всеки българин е готов да се пазари при покупката на вече употребявана кола. Всъщност на пазара за авточасти и гуми втора ръка, а също и стари коли, пазаренето за цената е нещо напълно в реда на нещата.

Покажете, че знаете какво искате

При срещата със собственика на автомобила, покажете, че сте надежден шофьор, познавате конкретната марка и знаете какво търсите. Това изгражда авторитет и има значение при преговорите за цената. Разкривайте картите си постепенно. Не бъдете леснодостъпни, защото отсрещната страна ще помисли, че може да ви преметне.

Изискайте тест драйв

Някои може да се учудят, но да заявите, че искате да направите едно кръгче с използвана кола преди да я купите е напълно нормално, дори наложително. Това е най-добрия начин да проверите дали всичко е както ви се казва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *