post

След като разгледахме какво е уебсайт в първата част от нашата поредица статии със съвети, дойде време да разкажем и как можем лесно да си създадем такъв. По същество това става чрез езици за уеб разработка – HTML, CSS, Java Script, PHP и други. На тяхна база обаче днес съществуват и редица отворени платформи за безплатно изграждане на сайтове като WordPress, Drupal, Joomla, OpenCart и др. С тяхна помощ дори да нямаме познания по програмиране, бихме могли да си направим сайт от нулата.

Езици за уеб разработка

Независимо кой уебсайт отворите – Facebook, Google, ABV, Pixelmedia.bg или някой друг, както и дали използвате платформи като WordPress, или друг метод за изработка на сайт – в основата винаги са езиците HTML, CSS, а най-често и Java Script, и PHP. В това можете да се убедите като отворите произволен уебсайт и натиснете клавишната комбинация Ctrl + U. Пред вас ще се покаже неговият код.

Ето и повече информация за най-популярните уеб езици:

HTML(HyperText Markup Language)

е в основата на всяка една уеб страница. Той е много лесен и може да бъде научен за броени дни дори от човек без познания по програмиране. Всички останали уеб езици и платформи, използвани в сайтовете, работят на база на него. HTML функционира чрез тагове (елементи), които най-често се изписват по двойки – например двойката тагове <HTML></HTML>. Ако отворите кода на който и да е уебсайт по описания по-горе начин, ще забележите, че целият код и съдържание са включени в точно тези два тага – като най-горе е <HTML>, а най-долу </HTML>.

CSS (Cascading Style Sheets)

от своя страна представлява скриптов език за описание на стилове. Използва се за визуално оформление на части от сайтовете като цвят, размери, фон, разположение, прозрачност и други.

Java Script

е един от най-използваните съвременни езици за програмиране, който добавя към горните два и елемент на интерактивност. Той е динамичен, гъвкав и функционално ориентиран език. Използва се главно за уеб разработка, но е подходящ и за мобилни и други приложения. Подходящ избор за надграждане на знанията по HTML и CSS. Можем да кажем грубо, че ако HTML описва какво има в сайта, CSS казва как да изглежда то, а Java Script – какво да прави.

PHP (PHP: Hypertext Preprocessor)

е друг много популярен език, който се отличава с това, че е динамичен. Той задвижва половината интернет и е обектно-ориентиран език, но е сравнително по-труден от описаните по-горе.

SQL (Structured Query Language)

е език за управление на бази данни. Такива бази има в повечето съвременни уебсайтове, макар и да може да се създаде сайт и без тях. Чрез SQL можем да правим промени, заявки и др. в налични бази данни.

Дизайн на сайтове

Освен неговата разработка, важен елемент от изграждането на уебсайта, е дизайнът му. Най-често тези две дейности се извършват от различни специалисти – уеб разработчици и уеб дизайнери. Платформи като WordPress, Open Cart и др. обаче предлагат и богат набор от дизайни (теми, шаблони), което улеснява всеки желаещ да си създаде добре – изглеждащ сайт, без да разбира от уеб дизайн. Освен стилен и модерен, дизайнът трябва да е лесен за потребителите и достъпен през всяко устройство.

Библиотеки

Библиотеки като Bootstrap и jQuery улесняват процеса на уеб разработка и позволяват създаването на пълноценни сайтове с по-малко усилия. Те включват предварително написан JavaScript код, чрез който можем да осигурим на сайта си ефектни навигационни менюта, слайдери, галерии и други функционалности.

Платформи за изграждане на сайтове

Както вече споменахме, съществуват множество отворени платформи за изграждане на сайтове, които съвсем не са трудни за усвояване и улесняват много процеса. Най-популярни сред тях са WordPress, Joomla, Drupal, OpenCart, Magento и PrestaShop.

Сред тях изпъква WordPress, на която са създадени около 1/3 от сайтовете по света и това съвсем не е случайно. Тя е безплатна и притежава богат набор от теми (дизайни, шаблони) и плъгини (функционални разширения). Освен това е изключително лесна за начинаещи. В добавка – платформата има огромна общност и множество свободни ресурси, които ще ви помогнат, ако нещо ви затруднява.

Разбира се има и други добри CMS платформи, които можете да използвате за изграждането на Вашия сайт. Drupal например е доста популярна сред опитни програмисти и разработчици, но е по-трудна за разбиране от начинаещи. Joomla е подобна на WordPress и работи чудесно за онлайн магазини, но ще трябва да разбирате поне малко от програмиране, за да я използвате. OpenCart и Magento са създадени специално за магазини, но напоследък WordPress и Joomla навлизат активно и в тази ниша.

Очаквайте скоро следващата статия от поредицата Съветите на Pixelmedia.bg, в която ще ви разкажем как да си създадете WordPress уебсайт.

Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *