post

В Технически университет-София се проведе среща на Ректора проф. дтн инж. Георги Михов със зам.-министъра на транспорта Ангел Попов. Поводът за срещата е разработения от екип студенти от Факултет по транспорта под ръководството на  доц. д-р инж. Пламен Пунов електромобил с водородна горивна клетка, с който те са участвали в международното състезание Shell Eco-Marathon.

Доц. д-р инж. Пламен  Пунов е капитан на отбора, разработил електромобила. Отборът участва в категорията “Градски тип” автомобили, задвижвани с водородна горивна клетка. Водородът се използва като гориво в горивната клетка, която произвежда електричество, след което електричеството задвижва електродвигателите на автомобила.

За участието в състезанието през 2017 г. в автомобила на ТУ – София са направени редица подобрения, като нова спирачна система и ново окачване. Добавен е втори електродвигател, за да бъдат задвижвани и двете задни колела. За прибавянето на електромотора, тежащ само около 1,5 кг., е компенсирано предварително и общата маса на “Феникс” остава около 90 кг.

Общо 171 отбора от 29 държави в Европа са участвали в състезанието, проведено на специално изработената писта, дълга 1577 км. Съгласно регламента, победител в състезанието е отборът, който измине най-дълго разстояние с 1 куб.метър водород, като всеки  от автомобилите трябва да измине 10 обиколки на пистата, което се равнява на приблизително 16 км.  Средната скорост на автомобилите в състезанието е от порядъка на 25 км/ч. Автомобилът е конструиран с фокус върху намаляване на вредните емисии в околната среда и нисък разход на енергия.

Отборът е отбелязал призови 6 класирания, три от които на второ място. През 2017 г. България отбелязва 10 години участие в Shell Eco-marathon Европа, а отборът на Технически Университет-София е първият български участник. По време на Shell Eco-marathon 2017 отборът се класира на трето място в Европа след като успява да измине 189 км/м3 със своя иновативен автомобил „Феникс“.

Успехът на отбора на ТУ-София се основава на 10-годишна традиция и е в резултат на упорит труд в търсене на решения на глобални инженерни и енергийни предизвикателства от младите хора, още едно доказателство за високото ниво на образователния процес и научно-изследователската дейност в университета.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *