post

На официална церемония вчера беше обявен победителят в българското издание на Imagine Cup 2012 – най-голямото технологично състезание в световен мащаб, в което всяка година взимат участие над 300 хиляди младежи.

Отборът K-Vision събра най-много от гласове на представителното жури в състав: Евелин Велев (StartITSmart), Кирил Изов (Microsoft), Мартин Кулов (CodeAttest), Михаил Матеев (Infragistics), Ради Атанасов (OneBit), Росен Живков (Abilitics) и Румен Банов (Haemimont).

Младите специалисти впечатлиха съдиите с проект C-Path, който помага на хората с увредено зрение да се ориентират лесно в заобикалящата ги среда и да могат спокойно да избягват препятствия, докато ходят.

Отборът ще представи страната ни на световните финали в Сидни, Австралия през юли 2012 г.

„В България състезанието се реализира успешно вече шеста година и като резултат са създадени няколко компании, които продължават работа по проектите си и ги налагат като комерсиални решения”, сподели г-н Такуя Хирано, генерален мениджър на Майкрософт Централна и Източна Европа. „Всяка следваща година инициативата става все по-популярна и подпомага все повече участниците да развиват не само собствения си потенциал, но и този на България, създавайки условия за работа и развитие в страната на висококвалифицирани специалисти”, допълни той.

Тази година до националния финал достигнаха 6 отбора:

– GrabOtability, Софийски университет „Св. Климент Охридски”

– GreenLight, Американски университет, Благоевград

– K-Vision. Американски университет, Благоевград

– N3GG, Софийски университет „Св. Климент Охридски”

– PXTeam, Технически университет – София

– Svarog, Технически университет – София

Областите, които отборите са избрали за своите изяви, включват образование, здравеопазване, околна среда и глобално сътрудничество, а проектите им целят да помогнат на хората да живеят по-добре, да водят по-здравословен начин на живот и да им предоставят възможности, които досега не са съществували.

Imagine Cup цели да стимулира иновативността у студентите и учениците, като им поставя задача да създадат софтуерни проекти, които да намерят решение на някои от най-сложните проблеми в света и да допринесат за глобалното подобряване на благосъстоянието на хората.

Темата е вдъхновена от Целите на Хилядолетието на ООН, а инициативата досега е поставила началото на много новаторски компании и е станала причина за създаване на множество успешни социално-отговорни решения в целия свят.

Състезанието се провежда всяка година, като през 2012 ще отбележи 10-годишния си юбилей. Има 8 различни категории, всяка от които включва 3 етапа – идея, прототип и проект.

До последния етап достигат само най-добрите решения, като от първоначално записаните за участие студенти на финала се представят едва около 500.

Imagine Cup в България

В България състезанието се провежда от 2007 г. и за този период ежегодно се избира представител на страната ни в категория „Софтуерен дизайн“.

На националните финали са се състезавали общо 26 отбора, в които участват представители на Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – Варна, Нов български университет, Американски университет в България и Бургаски свободен университет.

До световните финали достигат 7 отбора, голяма част от които продължават работа по своите проекти и след завършване на състезанието.

Няколко примера за успешната реализация на студентите участвали в състезанието:

– През 2007 г. отбор Bookvar (Софийски университет) създава софтуерен продукт, подпомагащ обучението и работата в екип, чрез използването на техниката mind map. След финалите на състезанието в Южна Корея отборът създава собствена фирма, която продължава работа върху изграждането и разпространението на продукта. Впоследствие, той е закупен от една от най-големите български технологични компании – Телерик, където днес трима от участниците работят като мениджъри на екипи, а проектът Bookvar се използва вътрешно.

– През 2008 г. отбор Atlas (Технически университет – София) изгражда система за засичане и предотвратяване на горски пожари и обезлесяване. На финалите във Франция те се класират на първо място и получават наградата „Engineering Excellence“.

– През 2009 г. отбор MindPoint (Технически университет – София) представя софтуерната система Envision, целяща повишаването на мотивацията на учениците и техните учители да участват в учебния процес и оптимизирането на разходите за използването на информационни технологии в ежедневната работа на училищата. На финалите в Египет отборът получава изключително високи оценки за своята работа и взима решението да реализира проекта. В момента „мишият проект“ се използва в над 15% от училищата в България, които предлагат начален курс на обучение и излиза извън границите на страната.

– През 2011 г. отбор Walk2Help (Технически университет – София, Софийски университет, Нов български университет) изгражда мобилно приложение, което стимулира ходенето пеш, ограничаването на вредните въглеродни емисии, отделяни в атмосферата от моторните превозни средства и даряването на средства за благородни каузи. След финалите на състезанието в САЩ, българската компания Давид Холдинг решава да инвестира в разработката на проекта. Към момента той се разработва от екип от 10 души и продължава своето развитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *