post

Британският учен Стивън Хокинг се появи чрез холограма пред стотици хора, които го аплодираха, докато той описваше кариерата си и отговаряше на въпроси за вероятността да съществува живот на други планети, използването на въпросната технология в образованието и последствията от Брекзит за Великобритания.

75-годишният Хокинг прецени, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ е част от поредица успехи на крайната десница, които биха могли да имат сериозни последствия за бъдещето на научните изследвания.

“С Брекзит и Тръмп присъстваме на глобална съпротива срещу експертите”, каза той по време на първата си поява в Хонконг от 2006 г. “Този завой надясно идва в момент, когато планетата се сблъсква с много кризи, свързани с околната среда, от климатичните промени до обезлесяването. Проблемите ще трябва да бъдат решени от науката и технологиите”, допълни той.

Хокинг е засегнат от амиотрофична латерална склероза – невродегенеративно заболяване на двигателните неврони, заради което е парализиран и може да контактува единствено с помощта на компютър и вокален синтезатор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *