post

Базираната в Словакия стартъп компания AeroMobil представи на изложението Top Marques Monaco окончателния дизайн на своя летящ автомобил, който ще започне да се доставя по поръчка през 2020 г.

Футуристичното превозно средство ще струва между 1.2 млн. евро и 1.5 млн. евро. AeroMobil ще приема поръчки за своите летящи коли, но ще произведе не повече от 500 бройки. Крайната цел на компанията е да пусне версия на превозното средство като част от услуга за споделена мобилност в бъдеще, коментира изпълнителният директор на компанията Джуридж Вакуляк, но отказа повече подробности около този план, пише Business Insider.

Няколко други компании като Uber и Zee.Aero, вече заявиха амбиции да конструират летящи автомобили, но за разлика от тях AeroMobil ще може както да се шофира на пътя, така и да полети в небето.

Повечето от конкурентите разработват машини от типа VTOL (Vertical Take-Off Landing) – летателни апарати, които позволяват на самолета да излети вертикално, без да е необходима писта, но никоя досега не е замислена и за наземно управление.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *