post

Японският начин на живот съществено се различава от европейския. Жителите на Страната на изгряващото слънце посвещават на работата си много повече време, отколкото в Стария свят – те са явни работохолици, но до  неотдавна оставането на работа в извън работно време се поощряваше от работодателите и това се изразяваше както в повишаване на заплатата, така и в изкачване по кариерната стълбица.

dron 4

Претоварването с работа обаче има нежелани последици, водещи до прогресиращи заболявания. Освен това, японската нация застрашително застарява – работещите много хора нямат време  за възпроизводство. По тази причина работодателите вече са принудени да предприемат съответните мерки, за да накарат хората да си отиват вкъщи. Така например, компанията Taisei, отговаряща за строителството на централния олимпийски стадион за летните Олимпийски игри през 2020 г, ще прибегне до съвременните технологии – специални дронове ще облитат в автоматичен режим офисния център.

dron 2

Дроновете ще издават неприятен звук, който ще напомня (и принуждава) служителите, че трябва да напуснат помещенията поради края на работния ден. При откриване на служител-работохолик, дроновете T-Frend ще летят около него и ще възпроизвеждат музика, която заедно с жуженето ще пречат на човека да се концентрира в работата си.

dron 3

Специализираните дронове T-Frend ще се предлагат под наем срещу $443 на месец. Работодателите ще могат да си върнат тази сума с лихвите за сметка на по-малкото болнични от изтощените служители. Освен това, общата ефективност на труда на добре отпочиналите работници ще донесе повече печалба на компаниите.

В Япония дроновете Taisei T-Frend ще се появят на пазара от април 2018 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *