post

Чамат Палихапития, бивш вицепрезидент на Facebook, който започна работа в компанията през 2007 г и направи кариера на топ мениджър, остро разкритикува социалните мрежи. Той заяви, че чувства “невероятна вина” за това, че е спомогнал да се създаде “чудовище”. Според него, социалните мрежи позволяват на лоши хора да манипулират тълпата, като предизвикват масовии безредици и разпространяват дезинформация. Единственият начин за борба с това е пълният отказ от използването на социални мрежи.

“Ние създадохме инструмент, разкъсващ социалната структура на обществото”, – каза Чамат Палихапития на среща със студенти от бизнес факултета към Станфордския университет. Критиката на топ мениджъра не се отнася само за Facebook, но и за цялата система за общуване в интернет.

“Хората станаха зависими от допамина, изработката на който се провокира от “лайковете” и останалите емоджита в социалните мрежи. Това убива самия принцип на работа на обществото. Няма граждански дискурс, изчезва сътрудничеството, затова пък процъфтяват фалшивата информация и подмяната на фактите. Аз говоря не само за американската параноя относно руската намеса в изборите. Това е глобален проблем”, – счита Палихапития.

За пример той посочва неотдавнашен инцидент в Индия, когато зложелатели разпространяват чрез WhatsApp слухове, че престъпници отвличат деца в индийски селища. Масовото препращане на тази “новина” води до това, че жителите на щата Джаркханд започват да патрулират по улиците и да извършват въоръжени нападения срещу непознати, които приличат по описание на “похитителите”. Седем напълно невинни минувачи са пребити, а двама от тях са починали от получените рани. Видеото от побоя попада във Facebook и предизвиква масови безредици в щата.

“Разбирате ли с какво си имаме работа? Лоши хора могат да манипулират тълпата, като я принуждават да прави всичко, което си поискат. Не знам как може да се реши този въпрос. Затова аз просто се отказах да използвам социални мрежи, забраних използването им и на своите деца”, – заяви бившият вицепрезидент на Facebook.

Преди време с аналогично изказване излезе и един от първите инвеститори в компанията, Шон Паркър. Според неговото мнение, социалните мрежи оказват натиск върху всички слаби места на човешката психика, за да я използват за свои цели. С него е съгласен и бившият продуктов мениджър на Facebook Антонио Гарсия-Мартинес, който заяви, че компанията използва огромен арсенал от средства за манипулиране на човешката психика.

Освен, че разкритикува социалните мрежи, Чамат Палихапития призова да се засрамят венчърните компании от Силициевата долина. Според него, те инвестират в “идиотски и безполезни фирми”, вместо да се занимават с наистина сериозните проблеми, например промените в климата или лечението на сериозните заболявания. Неговата собствена венчърна компания Social Capital е насочена към поддръжка на стартъпите в сферата на здравеопазването и образованието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *