post

През миналата година Нобелова награда за медицина получиха невробиолози, които откриха два класа нервни клетки, помагащи ни да се ориентираме в пространството. Учени от Сингапур са решили да снабдят и роботите с подобни “GPS неврони”.

Изследователите са моделирали работата на два типа неврони за навигация и са показали, че те могат да помогнат на роботите да намират пътя. Истински навигационни неврони, естествено, не са създадени, но вече е разработен прост двумерен модел на тези нервни клетки във вид на програмен код.

Работата в това направление е много важна за усъвършенстване на роботиката. Към момента роботите могат да се ориентират само с помощта на камери и технологии за разпознаване на обекти, като използват сложни методи за обучение на невронни връзки. Този подход обаче не може да се сравни с ефективността на реалния мозък.

Сингапурските учени са изпитали своя метод върху робот, който е оставен в стая с площ 35 кв.м. Те са стигнали до извода, че изкуствените “GPS клетки” работят подобно на техните биологични аналози. Впрочем, технологията все още е далеч от идеалното, затова работата в тази насока ще продължи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *