post

Вторият ден от свидетелските показания на Марк Зукърбърг пред Конгреса на САЩ не премина толкова гладко, колкото първия. Когато главният изпълнителен директор на Facebook се яви пред политиците във вторник, за да отговори на въпроси, свързани със скандала покрай изтичането на лични данни, нямаше кой знае колко скандални забележки. Във втория рунд в сряда обаче, 33-годишният предприемач бе сериозно атакуван в рамките на около 5 часа, като дори не успя да отговори на някои много ключови въпроси.

Конгресмените поискаха да знаят повече подробности за това точно какви данни събира социалната мрежа и как.  Марк Зукърбърг не успя да отговори колко категории данни събира Facebook. На въпроса за правната отговорност по отношение на съдържанието, споделяно от екипа на компанията с трети лица, той започна да говори за несвързани промени на социалната мрежа, направени през 2014 г. в платформата за приложения.

В изслушванията бизнесменът разкри, че служителите на Facebook са били разпитвани от кабинета на прокурора Робърт Мълър, който работи по темата с предполагаемата руска намеса в изборите за президент на САЩ през ноември 2016 година. Той призна още, че информацията за милиони потребители на Facebook са били получени от британската консултантска фирма Cambridge Analytica.

Той също така каза, че Facebook обмисля правни действия след скандала Cambridge Analytica, както срещу самата изследователска фирма, така и към други замесени в скандала лица. Цялото изслушване можете да чуете във видеото.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *