post

Един от най-новите проекти на милиардера Илон Мъск е разработката на т.нар. “неврална връзка” (neural lace), който да позволи на човешкия мозък и изкуствен интелект да работят заедно. Ако подобен проект бъде успешен, той би могъл на практика да ни превърне в супергерои с усъвършенствана памет и мисловни процеси.

Мъск, който неотдавна беше обявен от Wired за най-влиятелния човек в света на технологиите, натрупва своя капитал като съосновател на платежната система PayPal, която по-късно продава на eBay. Днес неговите проекти включват компанията за високоскоростни електрически автомобили Tesla Motors, тази за частни космически полети SpaceX, както и проекта Hyperloop за свръхзвуков наземен транспорт във вакуумни тръби.

Общо взето очакванията на аудиторията са, че всяко ново начинание на милиардера ще е впечатляващо и визионерско. И той отново не разочарова феновете си. В рамките на Code Conference Мъск разказа своите планове за инвестиция в технология за хакване на мозъка или “неврална връзка”. Това е популярна концепция в средите на трансхуманистите – движение, според което хората трябва да използват технологиите, за да преминат отвъд своята човешка същност.

Намерението на Мъск е технологията да позволи на практика човешкият мозъкд а бъде ъпгрейдван, но без тя да пречи на естествените неврологични процеси. Според него, напредъкът на изкуствения интелект ще остави хората далеч назад и може да им отреди ролята на “домашни любимци”. Затова е важно и ние да “бъдем подобрени”.

“Ние вече сме киборги. Вие имате дигитална версия на себе си онлайн чрез имейлите, социалните мрежи и всичко, което правите. Имате супер сили с вашия компютър, телефон и приложенията, които са там. Имате повече влияние от президента на САЩ преди 20 години” – посочва Мъск пред аудиторията на форума. Вижте повече във видеото по-долу:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *