post

Прекарването на време далеч от Facebook може да подобри настроението на хората и да им помогне да направят по-здравословен и по-позитивен житейски избор.

Според Nieman Journalism Lab, отделянето от новините в социалната мрежа помага изключително много за предотвратяване на чувството на нещастие. След само едноседмична почивка от Facebook, хора, участвали в едно ново изследване, се почувствали много по-добре.

Има обаче и изненадващ обрат – те били въодушевени да се върнат във Facebook.

След една седмица ваканция, участниците също така почувствали, че социалната мрежа е 20 процента по-ценна, от тези, които продължили да я използват, показва проучването, проведено от студенти в Тексаския университет A&M. То беше публикувано миналата седмица в списание Experimental Economics.

Изненадващо е силното желание за връщане, имайки предвид колко забележителни са били подобренията в настроението на хората през тази седмица. Но тексаските изследователи от A&M, които стоят зад проучването, имат обяснение: те казват, че положителните настроения към Facebook и желанието да се върнат наподобява това как хората със зависимости действат, когато преминават през абстиненция.

Студентите, които били временно “изгонени” от социалната мрежа, обикновено не се опитвали да заменят новините, които срещали в тази социална мрежа, с други издания, според проучването.

Това е добра новина за Facebook, който от години се бори да се представи като уважаван източник на информация – и тревожен знак за медиите, които търсят начин да се освободят от зависимостта от алгоритъма на компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *