post

В недалечно бъдеще ще можем да летиm от Лондон до Ню Йорк само за три часа на свръхзвуков пътнически самолет, развиващ скорост 2179 км/ч. По данни на Daily Star, безпилотният прототип на самолета Spike Aerospace S-512 с обозначение SX-1.2 е направил първи изпитателен полет, а комерсиалните версии ще се появят в небето към 2021 г.

Бостънската компания Spike Aerospace характеризира първия полет като “огромен успех”. “Тестовите полети на SX-1.2 са проведени в реална ситуация и позволяват да получим значително повече данни, отколкото при изпитания в аеродинамичен тунел, тоест в изкуствена среда. Ние проверихме не само управлението, но и редица други аспекти”, – казва генералният директор на компанията Вик Качория.

samolet 2

Spike Aerospace не е предоставила никакви снимки или видео от изпитанията. Компанията съобщава само, че са проведени седем кратки полета за проверка на конструкцията и управлението на самолета във въздуха. Тестовете са направени на частно летище в Нова Англия (САЩ).

Свръхзвуковият пътнически самолет S-512 побира 18-22 пaсажера и осигурява далечина на полета 9978 км с крейсерска скорост 1,6 Маха (1920 км/ч).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *